Varga s Rehák-Štefečekou v mix trape s prvým zlatom pre SR na EH

18.06.2015 Celý región

Baku 18. júna (TASR) - Slovenská športová streľba skompletizovala na 1. európskych hrách v Baku zbierku všetkých troch cenných kovov. Po striebre v individuálnom trape získal Erik Varga medailu aj v mix súťaži, keď spoločne so Zuzanou Rehák-Štefečekovou vybojovali pre SR prvé zlato na podujatí. S bronzom dopĺňa metálovú kolekciu Juraj Tužinský vo vzduchovej pištoli 60.

"Je to úžasné. Dnes som podal nadľudský výkon, pretože zápasím so zažívacími problémami. Bolo pre mňa veľmi ťažké sto percentne sa sústrediť a dať sa dokopy. Ale je to tímová práca a musím sa poďakovať Zuzke, bez nej by sa to nepodarilo. Bojovali sme ako levi obaja. Nebolo to ľahké, boli tam majstri sveta z Ruska a zo San Marína, všetko úžasní strelci. Som rád, že sa nám to podarilo. Včera striebro, dnes zlato, je to niečo neskutočné. S takýmto ziskom som nerátal," povedal Varga.

"Pre mňa je to aj trochu kompenzácia za individuálne preteky, aj keď tie neboli až také zlé, ale nebola medaila. Dnes som do toho išla taká uvoľnenejšia, pretože nešlo o medaily. Ráno som si povedala 'uži si to, možno sa sem už nikdy nevrátiš'. Takže som sa snažila užiť si to na maximum. Som spokojná, veľmi sa teším. Bolo to síce niečo nové, ale podarilo sa nám vyhrať," pridala sa Rehák-Štefečeková.

Varga s Rehák-Štefečekou sa ideálne zhostili novej disciplíny a od začiatku kvalifikácie si budovali rozhodujúci náskok. V eliminácii mala každá dvojica k dispozícii štyri položky po 25 výstrelov. Varga si zachoval dobrú formu zo stredajších pretekov a z 50 terčov minul len jediný. Rehák-Štefečekovej trochu ušla prvá položka s tromi chybami, no v tej druhej sa zlepšila o jeden presný výstrel a s celkovým súčtom 94 ovládlo duo kvalifikačný priebeh.

"Hodnotí sa to veľmi dobre. Vyhrali sme základnú časť, potom aj semifinále a takisto bravúrne aj finále. Je to aj o tom pocite, že vedľa mňa stojí niekto silný. Pretože Erik, či má alebo nemá zažívacie problémy, strieľa ako malý boh," dodala Rehák-Štefečeková.

Výkon slovenskej dvojice mal v semifinále vzostupnú tendenciu. Z tridsiatky možných bodov ich získala v konfrontácii so Španielmi a Talianmi až 28 a pomerne jasným spôsobom postúpila do boja o zlato. V ňom sa stretla s Rusmi Alexejom Alipovom a Jelenou Tkačovou, ktorí vo svojich individuálnych súťažiach získali olympijské miestenky do Ria. Kým Varga s Rehák-Štefečekovou začali stopercentne, Alipov hneď prvý terč minul, následne aj svoj štvrtý a Rusku sa začal rozplývať "zlatý" sen. Po ňom dokonca až trikrát netrafila ani Tkačová a slovenské duo mohlo strieľať pokojne s veľkým náskokom. Varga zaváhal až pri ôsmom výstrele, ale to už bolo o víťazovi prakticky rozhodnuté. Definitívu stanovil úradujúci svetový šampión v trinástom pokuse.

Bronzovú medailu získala dvojica Manuel Mancini, Alessandra Perilliová zo San Marína, ktorá jediným úspešným výstrelom v rozstrele po nerozhodnom skóre 27:27 zdolala Španielov Alberta Fernandeza a Fatimu Galvezovú.

Slovensko má v zbierke z EH v Baku už štyri medaily, z toho tri vybojovali reprezentanti v športovej streľbe. Tú štvrtú bronzového lesku získal pre Slovensko István Lévai v grécko-rímskom zápasení.

Mix trap - výsledky:
finále: 1. SR (Erik Varga, Zuzana Rehák-Štefečeková) 27, 2. Rusko (Alexej Alipov, Jelena Tkačová) 21
o 3. miesto: 3. San Maríno (Manuel Mancini, Alessandra Perilliová) 27 (1), 4. Španielsko (Alberto Fernandez, Fatima Galvezová) 27 (0)
semifinále 1: 1. SR 28, 2. Španielsko 24, 3. Taliansko 14
semifinále 2: 1. Rusko 24, 2. San Maríno 23, 3. Francúzsko 13
kvalifikácia: 1. SLOVENSKO 94, 2. Francúzsko 91, 3. Rusko 90, 4. Taliansko 90, 5. Španielsko 88, 6. San Maríno 88
muži - ľubovoľná malokalibrovka 50 m: 1. Henri Junghänel (Nem.) 208,5, 2. Marco di Nicolo (Tal.) 207,3, 3. Sergej Martynov (Biel.) 186,3
 

Vyberte región